zaterdag 8 september 2012

Samen eten

Gisteren was ik in Aire sur l'Adour, in maison des pelerins. Daar werd ik ontvangen door Jean Paul. Hij vroeg of ik mee wilde eten met wat hij ging koken. Graag, zei ik. Wat kook je? Kip, antwoordde hij. Dank voor je uitnodiging, maar nee. Ik heb de laatste weken steeds kip gegeten en ik kan het niet meer zien. Wat dacht je van Roti de porc? Ok, zei ik. En zo geschiedde. Samen met 5 andere pelgrims in de herberg gegeten, klaargemaakt door ook een pelgrim. Dit is de eerste keer dat ik het meemaakte deze reis. En vanavond nb weer. Heel gezellig met z'n zessen en met de producten van de ferme waar ik overnacht. Ik heb voor 't eerst foie gras gegeten. Smaakte goed.

En er is hier een zwembad. Dat is zo heerlijk!

De hitte was gisteren en vandaag weer enorm. Daarom morgen een korte etappe. Ik hou er niet zo van om 's morgens voor zevenen al op weg te gaan.

Later weer meer!

donderdag 6 september 2012

Rijst met kip

Ik heb er inmiddels 591 km opzitten. Nu, 3 km na Nagaro, ben ik zo blij dat ik vanavond geen rijst met kip heb gegeten. Dat lijkt wel het pelgrimseten van dit jaar te zijn. Gisteren en eergisteren stond dat op het menu en daarvoor ook al een aantal keren. Voorafgegaan door tomatensalade of meloen. Ik kan het niet meer zien.

Gisteren weer overnacht in acceuil jacquaire. Dat betekent dat een familie een gite aan huis heeft en dat je ala het ware in het gezin wordt opgenomen. Alle pelgrims eten dan ook met de familie. Deze keer eentje met 2 kleine kinderen (weer eens wat anders). De avond ervoor op een boerderij waar armagnac werd geproduceerd. De eigenaar, Alain, legde ons precies uit hoe het wordt gemaakt. En er werd natuurlijk ook geproefd. Nee, niet echt aan mij besteed.

En we zijn gisteren ook verkeerd gelopen. De paden lopen dwars door en langs wijnranken, onafzienbare rijen. Dat verkeerd lopen betekent gelijk 2 km extra en dat boven op een etappe van 28 km ......
Maar goed, er was gelukkig een automobilist met tomtom.

Vandaag overnacht ik heel lux in een gite met zwembad. Heerlijk. Want het is weer behoorlijk warm. De ochtend begint met mist, maar dat trekt op en als de zon begint te schijnen dan is het ook meteen heet.

De benen doen nog steeds wat ik graag wil dat ze doen. Geen blaren, geen pijntjes. Daar ben ik heel blij mee. Morgen naar Aire-sur-l'Adour. En ik tel de dagen af tot San Sebastian..... en niet omdat ik genoeg heb van het lopen!

Tot de volgende keer!

zondag 2 september 2012

Zonnebloemen

Vandaag ben ik het departement Gers in gelopen. Wat een prachtig gebied. Lieflijke heuvels en velden met zonnebloemen zover als je kunt kijken. Vandaag veel op paden gelopen tussen die velden met zonnebloemen. Gelukkig een dag met tamelijk vlak terrein. Dat is ook wel eens een keer fijn. Vanmorgen in St. Antoine koffie gedronken. Daar raakte ik eerst in gesprek met een dame uit Engeland. Zij en haar man wonen daar al een jaar of 4.
Ook sprak ik 4 Nederlandse fietsers die uit Castricum waren vertrokken en op 21 september in Santiago hoopten aan te komen. Ik vertelde hen over Annemarie en zij waren vol bewondering dat zij het alleen deed.

Gisteren vertrokken uit Moissac. Mooi oud stadje met een abdijkerk en schitterende kloostergang. En na een tocht van 21 km in Auvillar aangekomen. Met de 23 van vandaag zijn het inmiddels 460 km. Ik ben daarmee over de helft in km, want in totaal zijn het er 853.

Vandaag overnacht ik weer in een tent. Deze staat bij een groot huis waar Clement en Donna onderdak bieden aan pelgrims. En de prijs is 'donativo'. Dat betekent dat je betaalt wat je wilt en wat je kunt.

De route aanduidingen beginnen meer en meer op die in Spanje te lijken en de aandacht voor de 'Chemin' wordt steeds duidelijker en veelvuldiger. Dus morgen weer een stukje naar het zuid-westen lopen. Dat is alles.