donderdag 30 augustus 2012

Voetwassing

Ik ben inmiddels in Lauzerte aangekomen. Er is feest in het dorp waar ik straks heen ga. Het is nu bijna 6 uur in de avond. Het was vandaag nogal enerverend, want ik ben gevallen. Niet ernstig, schaafwondje aan m'n knie en een min of meer dubbel geslagen pink. Om dik en blauw worden te voorkomen vroeg ik een oud echtpaar om water. Hij bleek 92 en zij 87 te zijn. Een buurvrouw (85) kwam aanlopen, hoorde mijn verhaal en wilde mij graag verzorgen. Dus: arnica gel en een dik verband om m'n hand, waarvan ik niet wilde zeggen dat dat echt niet nodig was. Het zag er indrukwekkend uit.

Gisteren was ik in Lascabanes in een gite vlak bij de kerk. De mis was om 18 uur en deze begon met een voetwassing door de priester. Dat vond ik een heel indrukwekkende ervaring! Ik weet niet of ik in staat ben de voeten van een onbekende te wassen.

Op naar Moissac!

zondag 26 augustus 2012

Conques en zo

Het is al even geleden en dan nu weer een volgende update. Ik ben inmiddels bijgekomen van mijn ervaring met Conques. Net als de vorige keer raakt me Conques enorm. Voordat ik Conques inloop heb ik een enorme afdaling achter de rug. Een stenig pad en heel steil. Maar dan. De abdijkerk, de pelgrimsherberg van de premonstratenzers en natuurlijk het beroemde timpaan van de kerk. Wat een pracht.

Als ik aankom in deze herberg word ik ontvangen met een drankje en daarna een gesprekje met een vrijwilliger die me inschrijft. Vervolgens word ik begeleid naar mijn slaapplaats. Ook het eten is met ceremonie omgeven. Ik ga eerst achter mijn stoel staan totdat iedereen aanwezig is en dan gaan we zitten. Er is een priester die uitlegt hoe het verdere verloop eruit ziet en vervolgens zingen we gezamenlijk een deel van het pelgrimslied: ultreia, ultreia ed sus eia Deus adjuva nos. Daarna eten aan lange tafels.

Conques is heel toeristisch, maar in de mis worden hele andere snaren geraakt bij het zingen van Salve Regina bij het beeld van Maria.

De volgende dagen via Livinhac-le-Haut, Figeac en Cajarc naar Limogne-sur-Quercy. Daar zit ik nu in de keuken van de gite deze blog te schrijven.
Vandaag was het gelukkig weer mooi weer, minder warm dan vorige week en droger dan gisteren, want toen regende het de hele dag. Bovendien was het gisteren een onbedoelde lange etappe van 30 km. Onbedoeld, want ik had na 20 km gereserveerd alleen toen ik aankwam was de gite 'ferme'. Niet fijn. Hoewel, ik ben nu weer verschillende bekenden tegen gekomen en dat maakt het allemaal weer goed.

Ik heb inmiddels 302 km in de benen en het gaat allemaal nog steeds prima.

Op de foto's een impressie van Conques.
A tout a l'heure!