vrijdag 14 september 2012

St. Jean Pied de Port

Daar ben ik gisteren aangekomen na een derde dag met regen. En na ongeveer 750 km vanaf Le Puy. De afgelopen dagen was het weer behoorlijk klimmen (en weer dalen natuurlijk) zo aan de voet van de pyreneeen.

Pays Basque is weer heel anders dan hiervoor. Met een eigen taal en andere bouwstijl. En er is hier heerlijke gateau basque!
Het aankomen in St. Jean Pied de Ort is ook (weer) emotioneel. Het is echt een eindpunt, en meteen ook weer een startpunt voor diegenen die doorgaan met de camino in Spanje. Die sfeer heerst hier ook, eentje zoals op een station met aankomende en vertrekkende reizigers. Wat het anders maakt zijn de vele toeristen. Ik werd gisteren zelfs gefotografeerd!! Ik, pelgrim, als bezienswaardigheid. Het moet niet gekker worden.

Vandaag blijf ik hier. Dat is toch zo vreemd om niet weer te vertrekken... En bovendien heb ik vanochtend afscheid genomen van mijn vrienden, die doorlopen. Dat was niet makkelijk.
Morgen loop ik naar Roncevaux. De mooiste etappe, omdat je dan over de pyreneeen Spanje inloopt. Gedurende 20 km stijgen van 130 m naar 1300 en dan dalen naar 800 m over 7 km. En ik ga dan meteen weer terug met een taxi om de volgende dag, zondag, met de trein naar Bayonne te reizen. Van daar uit is het nog 3 dagen naar San Sebastian. En dan zit het lopen erop. Dan, samen met Annemarie, heerlijk genieten van de zee en de tapas.

Tot de volgende!